СОВРЕМЕНА ИСХРАНА
Седум погрешни навики
Современиот човек во развиениот свет се фали како се храни
богато и префинето од многу сиромашни луѓе денес и во минатото. Меѓутоа за оваа
своја предност плаќа многу висока цена – во непотребни болести, инвалидност и
прерана смрт.
Каде и во што грешиме?
Ние денес јадеме премногу – премногу
шеќер, премногу маснотии, премногу непотребен холестерол и преголеми количини
на сол. Внесуваме прекумерна количина калории и јадеме пречесто.
Ваквата исхрана
е предуслов за многу болести: коронарни болести, мозочни удари, висок крвен
притисок, артритис, шеќерна болест, дебелина и многу врсти на рак. Овие болесати се криви за три четвртини
смртни случаеви во развиените земји. Ове се поврзани со животните навики а посебно со начинот на
исхрана.
Исхраната како причинител на болеста? Овде се мисли
на пестицидите и козервансите?
Ова можеби звучи невероватно, али
пестицидите и конзервасите се наоѓаат на лисатата на најлоши причинители на
болести.
1.
Шеќер.
Националниот истражувачки совет САД известува дека многу луѓе користат и
внесуваат до 20% од дневниот внес на калории преку преработен шеќер и
засладувачи. Овие шекери се празни, голи калории, тие се лишени од хранливите
материи. Поради својата голема калоричност овие се многу погодни за зголемување на килограмите и
доведуваат до дебелеење.
МНОГУМИНА
ОД НАС СО НОЖ И ВИЛУШКА КОРААТ ПО СОПСТВЕНИОТ ГРОБ.
2.
Рафинирани
намирници. Некогаш се сметало дека рафинираните производи се добри затоа што од нив се тргнати груби непотребни состојки. Денес учиме
дека влакната и тоа како
ни се потребни и се драгоцени
за нас и не чуваат од некои видови
на рак, го стабилизираат нивото на холестеролот во крвта и ни помагаат при одржување на телесната тежина, помагаат на дигестивниот тракт, спречуваат појава на хемороиди и опстипација..
3. Сол. Повеќе
од населението во светот земаат 10 до 20
грама (две до четири лажички) сол дневно. Тоа е многу повеќе од од стварната потреба за сол на човекот.
Таа преголема количина на сол го
оптеретува организмот и допринесува за
развој на високиот крвен притисок, разни срцеви проблеми како и некои бубрежни болести.
4.
Маснотии.
Голем број од луѓето не се свесни дека секојдневно
внесуваат 37% калории преку маснотиите. Тоа е многу повеќе него што е потребно
и што мо1е организмот да преработи. Заради тоа
доаѓа до штетни последици, како што се
запушување на артериите, импотенција, оштетување на срцето и мозокот, а
и доведува до прекумерна телесна тежина, појава на шеќерна болест тип 2 и
одредени типови на рак.
5.
Беланчевини.
Менито богато со месо и други производи од животинско
потекло, нуди многу белковини, наснотии и холестерол од организмот што може да
ги преработи и искористи. Луѓето во
западните земји земаат 2 до 3 пати
поголема количина белковини од
препорацаните вредности. Научниците денес знаат дека е тоа штетно и дека
смалувањето на белковините како и
маснотиите битно го подобруваат здравјето.
6.
Напитоци.
Децата и возрасните денес ретко пијат вода. Наместо
тоа секојдневно се пие неброени литри газирани пијалоци, пива, вина, црно кафе,
црни цајеви и сокови. Овие пијалаци имаат голема калорска вредност ( шекери и
алхохол) и можат и тоа како неповолно да
делуваат на нивото на шеѓерот во крвта и
да ги обезвреднат напорите од спроведените диети и во борбата притив килограмите. Кофеинот и
фосфатите и другите хемикалии се опасни
по здравјето.
7.
Грицкалици.
Вистинската здрава храна заменета е со намирници со вештачки вкус
(емулгатори) кои надразнуваат и задоволуваат изопачен вкус. Повекето луѓе
тежнеат за нездрави грицки кои се нудат
и на учениците, студентите, работниците а често и на болните во
болниците. За време на работното време паузите се со кафе, бомбони, чоколади и
грицки ципсови и сл. е вообичаена навика, а тоа продолжува и во домовите. Добро
и кавлитетно припремени оброци денес се
се реткост. Таквото јадење измеѓу оброци
го ремеит варењето и го преоптеретува
желудникот и е чест причинител на подуеност и лошо варење.
ПОСТОИ ЛИ НЕШТО СИГУРНО
ЗА ЈАДЕЊЕ?
Секако
! Сетете се на овошјето; стотина различни плодови, прекрасни бои, разновртен
состав и вкус. Послужите се со зеленчук, со салати, компири, махунарки- сите
врсти на махунарки, леќа, грав, соја, во разни облици и вкусови, не ги
заборавајте зитарките в- основни намирници за правилна исхрана и златен рудник
на вкусни и здрави оброци.
Исхараната
со разноликост на билни намирници ке ви ги пружи сите потребни маснотии,
белковини, билни влакна, јаглено хидрати и други потребни хранливи состојки. Ваквата храна е прикладна и најприфатлива за
добро здравје, а доколку правилно се испланира може да смали и материјални
трошкови и издатоци за храна понегогаш дури и на половина.
Али
она што ни пружа оваа храна е спречување
на појава на смртоносни болести во
современиот свет на живеење. Затоа употребете ја здравата храна и
избегнете ги штетните намирници и
уживајте во добро здравје и виталност.
No comments:
Post a Comment