Monday, February 11, 2013

СОВРЕМЕНА ИСХРАНА




СОВРЕМЕНА ИСХРАНА
Седум погрешни навики 

             
        Современиот човек  во развиениот свет се фали како се храни богато и префинето од многу сиромашни луѓе денес и во минатото. Меѓутоа за оваа своја предност плаќа многу висока цена – во непотребни болести, инвалидност и прерана смрт.
Каде и во што грешиме?  
            Ние денес јадеме премногу – премногу шеќер, премногу маснотии, премногу непотребен холестерол и преголеми количини на сол. Внесуваме прекумерна количина калории и јадеме пречесто.
Ваквата исхрана е предуслов за многу болести: коронарни болести, мозочни удари, висок крвен притисок, артритис, шеќерна болест, дебелина и многу врсти на рак.  Овие болесати се криви за три четвртини смртни случаеви во развиените земји. Ове се поврзани со  животните навики а посебно со начинот на исхрана.
Исхраната како причинител на болеста? Овде се мисли на пестицидите и козервансите?
            Ова можеби звучи невероватно, али пестицидите и конзервасите се наоѓаат на лисатата на најлоши причинители на болести.
1.      Шеќер. Националниот истражувачки совет САД известува дека многу луѓе користат и внесуваат до 20% од дневниот внес на калории преку преработен шеќер и засладувачи. Овие шекери се празни, голи калории, тие се лишени од хранливите материи. Поради својата голема калоричност овие се многу  погодни за зголемување на килограмите и доведуваат до дебелеење.
    
МНОГУМИНА ОД НАС СО НОЖ И ВИЛУШКА КОРААТ ПО СОПСТВЕНИОТ ГРОБ.

2.      Рафинирани намирници. Некогаш се сметало дека рафинираните производи се добри затоа што од нив се тргнати груби непотребни состојки. Денес учиме  дека влакната и тоа како  ни се потребни и се драгоцени  за нас и не чуваат од некои видови  на рак, го стабилизираат нивото на холестеролот во крвта и ни помагаат при одржување на телесната тежина, помагаат на дигестивниот тракт, спречуваат појава на хемороиди и опстипација..

3.    Сол. Повеќе од населението во светот  земаат 10 до 20 грама (две до четири лажички) сол дневно. Тоа е многу повеќе  од од стварната потреба за сол на човекот. Таа преголема количина на сол  го оптеретува  организмот и допринесува за развој на високиот крвен притисок, разни срцеви проблеми  како и некои бубрежни болести.

4.     Маснотии. Голем број од луѓето не се свесни дека секојдневно внесуваат 37% калории преку маснотиите. Тоа е многу повеќе него што е потребно и што мо1е организмот да преработи. Заради тоа  доаѓа до штетни последици, како што се  запушување на артериите, импотенција, оштетување на срцето и мозокот, а и доведува до прекумерна телесна тежина, појава на шеќерна болест тип 2 и одредени типови на рак.

5.      Беланчевини. Менито богато со месо и други производи од животинско потекло, нуди многу белковини, наснотии и холестерол од организмот што може да ги преработи и искористи.  Луѓето во западните земји земаат 2 до 3 пати  поголема количина  белковини  од  препорацаните вредности. Научниците денес знаат дека е тоа штетно и дека смалувањето на белковините  како и маснотиите битно го подобруваат здравјето.

6.      Напитоци. Децата и возрасните денес ретко пијат вода. Наместо тоа секојдневно се пие неброени литри газирани пијалоци, пива, вина, црно кафе, црни цајеви и сокови. Овие пијалаци имаат голема калорска вредност ( шекери и алхохол)  и можат и тоа како неповолно да делуваат  на нивото на шеѓерот во крвта и да ги обезвреднат напорите од спроведените диети  и во борбата притив килограмите. Кофеинот и фосфатите  и другите хемикалии се опасни по здравјето.

7.      Грицкалици. Вистинската здрава храна  заменета е со намирници со вештачки вкус (емулгатори) кои надразнуваат и задоволуваат изопачен вкус. Повекето луѓе тежнеат за нездрави грицки кои се нудат  и на учениците, студентите, работниците а често и на болните во болниците. За време на работното време паузите се со кафе, бомбони, чоколади и грицки ципсови и сл. е вообичаена навика, а тоа продолжува и во домовите. Добро и кавлитетно припремени оброци денес се  се реткост. Таквото јадење измеѓу оброци  го ремеит варењето и го преоптеретува  желудникот и е чест причинител на подуеност и лошо варење.

ПОСТОИ ЛИ НЕШТО СИГУРНО ЗА ЈАДЕЊЕ?

Секако ! Сетете се на овошјето; стотина различни плодови, прекрасни бои, разновртен состав и вкус. Послужите се со зеленчук, со салати, компири, махунарки- сите врсти на махунарки, леќа, грав, соја, во разни облици и вкусови, не ги заборавајте зитарките в- основни намирници за правилна исхрана и златен рудник на вкусни и здрави оброци.

Исхараната со разноликост на билни намирници ке ви ги пружи сите потребни маснотии, белковини, билни влакна, јаглено хидрати и други потребни хранливи состојки.  Ваквата храна е прикладна и најприфатлива за добро здравје, а доколку правилно се испланира може да смали и материјални трошкови и издатоци за храна понегогаш дури и на половина.
Али она што ни пружа оваа храна е спречување  на појава на смртоносни болести во  современиот свет на живеење. Затоа употребете ја здравата храна и избегнете ги штетните намирници  и уживајте во добро здравје и виталност.


No comments:

Post a Comment