Friday, February 8, 2013

ЗАКОНИ ЗА ЗДРАВЈЕ

                                       


SONCE


Zakon na zdravjeto e i SONCETO, odnosno izleguvaweto na son~evata svetlina. Toa[ brojot na belite i crvenite krvni zrnca se zgolemuva i se se stvara dobar izvor na vitamin D za teloto, ranite na ko`a brgu zazdravuvaat, bakteriite se uni[tuvaat, preku poteweto se isfrlaat otrovite od teloto. Sonceto opu[ta i go pomognuva raboteweto na muskulite, a so zagrevawe i krvotokot stanuva podobar, a nivoto na holesterol se smaluva. Sekoga[ e dobro prozorcite da bidat otvoreni, taka da son~evite zraci vlezat vo domot. Adekvatno vreme pominato na sonce bi bilo okolu 30min, no ne vo tekot na najtopliot del vo denot.


UMERENOST


Eden od zakonite na zdravjeto e i UMERENOSTA                                                                                                               
Pod toa se podrazbira vozdr`uvawe ili namalena upotreba na alkohol, cigari, kofein, rafiniran [e]er-bel [e]er vo hranata i vo gaziranite i ve[ta~kite pijaloci. Cigarite se eden od najgolemite truja~i na organizmot i spa\aat vo lavnite pri~initeli za kancer, alkoholot predizvikuva dehidratacija, izvlekuva mnogu voda od teloto, gi ubiva ]eliite na mozokot i jetrata. Kofeinot, od kafeto,od koka kolat, i sli~no e stimulans koj, me\u drugoto predizvikuva stesnuvawe na arteriite na srceto i go zgolemuva krvniot pritisok. {to se odnesuva do rafiniraniot [e]er, za da teloto go koristi, me\u drugoto, mora da pozajmi rezervi na minerali od teloto, [to doveduva do ten~ewe na kosata, i slabeewe na strukturata na koskite. {e]erot go  ,,krade,, kislorodot na ]eliite i stimulira pregolemo proizvodstvo na insulin, [to go zamoruva pankreasot i doveduva do dijabetis




VOZDUH


Va`en zakon za zdravjeto e  VOZDUHOT. Eden od najva`nite elementi vo ishranata e vsu[nost vozduhot. Kislorodot inaku go so~inuva golemiot del od teloto. Sonceto go jonizira vozduhot i  ja zgolemuva koncentracijata na negativnite joni. Negativnite joni zaedno so pozitivnite joni vo vozduhot, mnogu se korisni za zdravjeto. Greeweto i klima uredite, gi isfrlaat ovie negativni naelektrizirani joni od vozduhot. Pozitivnite joni predizvikuvaat glavobolki, zamor i vrtoglavica. Negativno naelektriziranite joni predizvikuvaat efekt na visoka energija i op[to dobro raspolo`enie. Potreben e adekvaten odnos na negativnite i pozitivnite joni. Zna~i, [to pove]e da se bide na ~ist vozduh, zatoa  [to toa e mnogu korisno za belite drobovi, mozokot






ODMOR

Eden od zakonite e i ODMOROT. Odmorot e mnogu va`en element na zdraviot `ivot, koj mu e potreben na teloto za regeneracija, podmladuvawe i reparacija Koj ne se odmara, brgu staree, ka`uvaat stru~wacite. Sonot pred polno] e mnogu va`en. Procesite vo teloto se usloveni od menuvaweto na denot i no]ta, a hormonite koi se proizveduvaat se direktno vrzani za svetli i temni periodi  od denot, i ako pogolemiot del od temniot period go provedete budni, ]e se poremeti takanare~eniot cirkadijalen ritam, a nemu direktno mu dirigiraat hormonite. Eden od hormonite koj se la~i e i melatonin, koj deluva na regeneracija i podmladuvawe. Faktori koi ja smaluvaat mo`nosta za dobar no]en odmor se i golemite ve~erni obroci, te[ko varlivite ve~erni obroci, grickawe kasno nave~er, premnogu masnotii ili protein vo ve~ernite obroci i naravno stimulansite kako [to se kafe ili napitoci koi sodr`at kofein. Stru~wacite od oblasta na prirodnata medicina se soglasuvaat deka zdraviot `ivot e neprocenliv, istovremeno i besplaten. Primenata na site zakoni na zdravjeto vo potpolnost ili vo najgolema mera kolku e toa za poedinecot mo`no, e uslov za sre]en `ivot. Za dobro zdravje ne se potrebni pari, zatoa [to se [to ni treba e besplatno i na dofat na raka, osven ishranata, koja inaku sekojdnevno ja kupuvame, a i ona mo`e da bide besplatna za site onie koi mo`at da proizveduvaat vo svoite bav~i i na imotite. Skapite  le~ewa se, pred se posledica na kr[ewe na prirodnite zakoni na zdravjeto, [to povtorno e posledica na neinformiranost i nedovolno odlu~nost za promenite vo `ivotot.
Ogor~enost i lutina  OPASNI, va`no e da se pomognuva na drugite


Mnogu va`ni zakoni za zdravjeto se DOVERBATA, kako i POZITIVEN STAV vo `ivotot. Eden od najgolemite stru~waci od medicinata vo Amerika, koja inaku pred nekolku godini se izle~ila or rak na grada, d-r Lorin Dej, smeta deka  edna od najolemite prepreki  da ~ovek ozdrave  e ubeduvaweto deka ne mo`e da bide zdrav, odnosno deka nekoja bolest e neizle~iva. Takvo razmisluvawe treba da se nadmine, zatoa [to praksata poka`uva deka i najrasprostranetite bolesti se izle~ivi i toa e lesno proverlivo.  D-r Dej, ka`uva deka ne postojat neizle~ivi bolesti, tuku samo neizle~ivi lu\e.


Vo pozitivniot stav  vo `ivotot spa\a i toa da ~ovekot bide blagodaren za se vo svojot `ivot, zatoa [to sekoga[ ima nekoj na kogo mu e pote[ko. Na zdravjeto deluva i toa kako se isfrluva vnatre[nata  ogor~enost i lutina, koja go zagrozuva pozitivniot stav. Medicinskite ispituvawa poka`uvaat deka stavot na ogor~enost i lutina, go popre~uvaat pravilnoto deluvawe na imuniot sistem. ^ovekot ne e samo fizi~ko bitie, tuku podednakvo i duhovno, i zatoa e potrebno umot da go hranite so pozitivni raboti. Posebno ne treba da se padne vo samoso`aluvawe, [to isto taka go zagrozuva pozitivniot stav. A edna od najva`nite raboti za duhovno zdravje e pomagawe na drugi, zatoa [to toga[ ~ovekot navistina se ~uvstvuva ubavo i pozitivno. I vo starite zapisi na Biblijata, pi[uva deka treba da se ~ini dobro na drugite, a pogotovo na onie koi ne mo`at toad da go vratat.


Prirodnata medicina go opfa]a i duhovniot aspekt na zdravjeto, koj e mnogu va`en za vkupnoto ~ovekovo zdravje.


Stresot e bakne` na smrtta

Ako bi gi klasificirale zakonite na zdravjeto po va`nost,sekako deka na vrv na skaliloto bi bilo IZBEGNUVAWETO na STRESOT. Iscrpen, malaksan, skr[en, se samo nekoi od zborovite koi gi koristime za opis na stresna situacija. Stresot vo prirodnata medicina se narekuva i bakne` na smrtta, zatoa [to se smeta za eden od glavnite pri~initeli za pove]e bolesti, vklu~uvaj]i srcev napad, mozo~en udar, dijabetis, visok krven pritisok, astma, artritisStresot e sostojba na vozbuda vo organizmot, koga crvenata lampa e vklu~ena. Site organi i delovi vo organizmot se vo sostojba na pripravnost, po~nuvaj]i od centralniot nerven sistem. Samo edna ozbilna stresna situacija mo`e da dovede do opasni bolesti. Glavni pri~initeli za stresot se semejnite odnosi, smrt na blizok, qubovni problem, ekonomska i socijalna situacija, preopteretenost so raboti koi se nadvor od va[iot domet, i po pravilo ne bi trebalo da bide predmet na na[iot interes Definitivno e deka sovremeniot ~ovek, te[ko e da vo polna mera, mo`e da go izbegne stresot, no naukata potvrduva deka onie koi go izbegnuvaat na site mo`ni na~ini, imaat zdravje i sre]en `ivot i drasti~no namaleni [ansi za bilo kakva pojava na bolest. Najva`ni na~ini za izbegnuvawe na stresot, povrzani se so drugite zakoni na zdravjeto, kako [to se pozitivniot stav vo `ivotot, ve`bawe, voda, sonce,odmor, zdrava ishrana Va`no e pravilno planirawe i organizirawe na svojot `ivot, odreduvawe na prioriteti i prilagoduvawe na toa. Izbegnuvawe na situacii za koi znaete deka neminovno doveduvaat do stress,e klu~no za seto ova. Nau~nicite analizirale dali `ivotot na eden ~ovek ima pove]e pozitivni ili negativni raboti, i se do[lo do zaklu~ok deka pozitivnite raboti dominiraat bez oglrd na toa [to mno\u lu\e imaat edna druga slika za toa. Se do[lo do zaklu~ok i deka negativnite raboti vo `ivotot, se vo glavno na[ sopstven proizvod, a ne slu~aj na `ivotni okolnosti, iako i toa ne treba da se zanemari. 


No comments:

Post a Comment